Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
1,5 kg mięsa (mieszanego wołowego i wieprzowego)
0,5 kg wędzonych kości
garść suszonych prawdziwków
12 suszonych śliwek
włoszczyzna
2 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, garść majeranku
50 ml czerwonego wina, 2 łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy:
6 jagód jałowca, łyżeczka kolendry, 2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki kminku
gorczyca biała, pieprz ziołowy
Bigos nabiera smaku przez wielokrotne ogrzewanie i studzenie. Można więc wykonać te czynności w czasie krótszym.
Etapy przygotowania:
- Kapustę posiekać, dodać liście laurowe, ziele angielskie i majeranek, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia przez ok 2 godziny aż wyparuje woda. W drugim garnku ugotować w tym czasie wywar z kości i włoszczyzny. Wywarem podlewać w miarę potrzeb kapustę.
- We wrzątku namoczyć w osobnych naczyniach grzyby i śliwki, odstawić, żeby napęczniały.
- Mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, następnie podlać wywarem i dusić pod przykryciem ok 30 minut.
- Namoczone grzyby gotować ok. 30 minut - grzyby posiekać i dodać do kapusty. Nie wylewać wody tylko dodać ją do kapusty.
- Do garnka z kapustą dodać pozostałe przyprawy i składniki, łącznie z mięsem, zalać powierzchnię olejem i gotować przez 3 godziny. Wyłączyć i zostawić do ostygnięcia.
- Następnego dnia dodać 50 ml czerwonego wytrawnego wina, gotować aż płyn odparuje i odstawić na kolejny dzień.
- Trzeciego dnia doprawić przecierem pomidorowym, i podgrzać często mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz