2010-12-23

Piernik doskonały


udał się bardzo :), mogłam wykorzystać lukier, który został mi jeszcze z pierniczków...mniam mniam

Składniki:

250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
pół słoika miodu (ok.20 dkg)
szklanka cukru
4 jaja
200 g masła/margaryny
łyżeczka smalcu
duża przyprawa korzenna do piernika
co najmniej szklanka bakalii (orzechy,daktyle,rodzynki,figi,skórka, pomarańczowa.)
łyżka sody oczyszczonej
wrzące mleko do rozpuszczenia sody

Do rondla wsypać cukier,zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor, zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę pogotować.
Włożyć miód, masło/margarynę, smalec.
Gdy składniki się rozpuszczą, wystudzić.
Wbić jaja, dodać obie mąki, sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku, przyprawę i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy.
Piec około godziny w niezbyt gorącym piekarniku (ok.160 stopni C ).

Polewę można przygotować wg uznania lukier, czekolada...
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czasami lepiej nie wiedzieć jak sie pewne rzeczy robi. Soda oczyszczona we wrzacym mleku.... Ale chętnie spróbuje kawałek, czy dwa. A można moczyc w whisky?

    OdpowiedzUsuń
  2. :) z whisky będzie najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  3. Straszny łakomczuch jestem.
    Jak tylko skończę jeść wszystkie pozostałości świąteczne zabiorę się za pieczenie tych ciast.Pięknie wyglądają na zdjęciu ,więc chyba też są pyszne.Mniam, mniam , mniam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym spróbował tych wypieków Karolinko,mieszkam blisko.
    Wielbiciel wszelkich pyszności.

    OdpowiedzUsuń