2010-12-15

Start - Świąteczne Pierniczki

A jednak mnie przekonały... więc powstaną opowieści zapisane moim 'piórem' :).
Jako laik w dziedzinie kulinarnej będę się mierzyć z różnymi wyzwaniami kuchennymi.

Na początek Pierniczki... i w domu zapachniało Świętami.



Składniki

1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1 łyżka prawdziwego miodu
200g sztucznego miodu
70g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników

Przygotowanie:

Miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
Do mąki wymieszanej z sodą dodajemy jajka i pozostałe rozpuszczone składniki.
Zagniatamy ciasto, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (jeżeli będzie rzadkie dodajemy trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy przez 10 minut w lodówce.
Tak przygotowane ciasto wałkujemy na 0,5-1 cm i wykrawamy pierniczki w dowolnych kształtach.
Pieczemy na papierze do pieczenia około 15 min. w 180ºC.
Dekoruj lukrem lub czekoladą, wg własnego uznania.
Gotowe pierniczki przechowuj w blaszanym pudełku.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Jestem pierwsza !!! I pierwsza ustawiam się w kolejce do degustacji Twoich pyszności :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy te pierniczki będą do jedzenia???? Po jakimś konkretnym obiadku ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będą leżakować do Świąt w puszce :)

    OdpowiedzUsuń