Jako laik w dziedzinie kulinarnej będę się mierzyć z różnymi wyzwaniami kuchennymi.
Na początek Pierniczki... i w domu zapachniało Świętami.
Składniki
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3 jajka
1 łyżka prawdziwego miodu
200g sztucznego miodu
70g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
Przygotowanie:
Miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
Do mąki wymieszanej z sodą dodajemy jajka i pozostałe rozpuszczone składniki.
Zagniatamy ciasto, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (jeżeli będzie rzadkie dodajemy trochę mąki). Gotowe ciasto chłodzimy przez 10 minut w lodówce.
Tak przygotowane ciasto wałkujemy na 0,5-1 cm i wykrawamy pierniczki w dowolnych kształtach.
Pieczemy na papierze do pieczenia około 15 min. w 180ºC.
Dekoruj lukrem lub czekoladą, wg własnego uznania.
Gotowe pierniczki przechowuj w blaszanym pudełku.
Smacznego!
Jestem pierwsza !!! I pierwsza ustawiam się w kolejce do degustacji Twoich pyszności :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńKiedy te pierniczki będą do jedzenia???? Po jakimś konkretnym obiadku ? :)
OdpowiedzUsuńbędą leżakować do Świąt w puszce :)
OdpowiedzUsuńuuuuuuuu dopiero :(
OdpowiedzUsuń